Ouders Overleden Kinderen (OOK)

Deze vereniging richt zich op ouders, die een of meer kinderen hebben verloren. Er is ook een speciale afdeling voor broers en zussen van overleden kinderen.

Vereniging Ouders Overleden Kind (OOK) is een zelfhulporganisatie, opgericht in 1981, met zo’n 1500 leden verspreid over heel Nederland. Allemaal ouders van een overleden kind. Wij helpen onszelf en elkaar bij dit immense verdriet. Er is geen onderscheid in het verlies: het maakt niet uit op welke leeftijd je kind is overleden of op welke manier, je bent welkom. Herkenning, troost en perspectief vormen het uitgangspunt. Je kunt terecht met je verhaal, keer op keer. Er is 1-op-1 contact mogelijk, maar we bieden ook gespreksgroepen, inloopmiddagen, wandelingen, lezingen, workshops en een landelijke dag. Altijd informeel en veilig. Wanneer jij er behoefte aan hebt.

Troost: we werken samen vanuit onze ‘ervaringsdeskundigheid’. Alles draait om het in contact brengen van lotgenoten. Want een lotgenoot heeft vaak maar een half woord nodig om jouw gevoelens te herkennen en te begrijpen. Dat tref je bij vrijwel niemand anders aan.

Herkenning: we houden elkaar vast wanneer we dreigen te vallen en helpen elkaar overeind wanneer we weer eens zijn gestruikeld. We luisteren naar elkaar, vertellen over de pijn die we voelen en het onbegrip dat we soms ontmoeten. We kijken elkaar aan, huilen én lachen samen. Perspectief: samen ontdek je dat het mogelijk is om verder te gaan. Dat er ondanks het verdriet toch ruimte kan komen voor nieuwe vreugde. Over gaat het nooit, maar verdriet om het een en vreugde om het ander verdragen elkaar op den duur wel, al lijkt dat moment soms ver weg.

De vereniging Ouders Overleden Kind is een landelijke zelfhulporganisatie. De vereniging biedt direct hulp via de website; als je je aanmeldt, heb je binnen 48 uur contact met een lotgenoot. Elk jaar is er een landelijke dag in het midden van het land, er zijn regionale contactmiddagen, -avonden en inloopbijeenkomsten. In Friesland is een vrijwillig regioteam actief dat gespreksgroepen, bijeenkomsten en workshops organiseert. Groep broers en zussen Verbonden Broers en Zussen is een landelijke groep voor iedereen die een broer of zus moet missen. De groep is onderdeel van OOK. Wij zijn er voor jou, ook als je je halfbroer of halfzus hebt verloren, of een stiefbroer of stiefzus moet missen. Meer informatie over onze activiteiten vind je op Facebook; het lidmaatschap staat open voor iedereen van 18 jaar en ouder.
Er zijn meerdere ontmoetingsmomenten per jaar.

Werkgroep broers en zussen
Ouders die rouwen voelen zich vaak machteloos tegenover het verdriet van hun andere kind(eren). Daarom is er een Werkgroep Broers en Zussen, waarin zij praten over hun eigen verdriet.

 

Meer weten?

Neem contact op met Rijk van Ervaring via het contactformulier op deze website of ga naar de website oudersoverledenkind.nl van vereniging Ouders Overleden Kind (OOK) voor contactgegevens.