Lotgenoten Groep Suïcidale Gedachten

In Leeuwarden draait vanaf 2019 een zelfhulpgroep voor mensen met suïcidale gedachten. Het gaat om een groep waarin je in een veilige omgeving kunt praten over je suïcidale gedachten met anderen die dezelfde soort gedachten hebben. Zij zijn, net als jij, opzoek naar herkenning en begrip.

Het praten over je suïcidale gedachten kan veel opluchting brengen. Het onbevangen praten over wat je bezighoudt met iemand die hetzelfde heeft meegemaakt/meemaakt kan erg fijn zijn. In gesprek gaan over je gedachten zonder dat er een oordeel gegeven wordt is erg prettig. Daarnaast is het ontmoeten van mensen die hetzelfde meemaken als jou een verademing, je bent niet de enige die hiermee rondloopt.

In lotgenotengroepen vind je mensen die net als jou rondlopen met gedachten aan de dood. Zij zijn net als jou op zoek naar herkenning en begrip, naar handvatten om het leven weer aan te kunnen. Door daar samen, onder begeleiding van twee ervaringsdeskundigen, over te praten kunnen we elkaar ondersteunen en helpen om die handvatten ook daadwerkelijk in te kunnen zetten. Voor de duidelijkheid; een lotgenotengroep is een zelfhulpgroep en geen behandelgroep. Wij, de medewerkers van Boedies, zijn van mening dat het delen van je verhaal, je gedachten en je gevoel een erg belangrijk onderdeel is van het herstelproces dat je aan het doorlopen bent. Wij weten uit eigen ervaring dat het praten over je gedachten met iemand die het zelf heeft meegemaakt erg prettig is. Het geeft herkenning, dat je niet de enige bent, en begrip. Iemand die het zelf heeft meegemaakt begrijpt echt hoe je je voelt, wat het met je doet. Hij of zij kan je misschien helpen door tips te geven, handvatten te geven om je gedachten te kunnen hanteren. Altijd gericht op het positieve.

Gespreksbegeleiders De gespreksbegeleiders zijn ervaringsdeskundige en ook als zodanig werkzaam bij de verschillende instellingen en organisaties. Zij hebben een opleiding gevolgd op het gebied van ervaringsdeskundigheid op MBO of HBO niveau en beschikken over de nodige ervaring in het begeleiden van groepsgesprekken. De begeleiders gaan ook zeker de moeilijke onderwerpen niet uit de weg. Het bespreekbaar maken van en het praten over suïcide en het hebben van suïcidale gedachten is een van de speerpunten van Boedies en van het Suïcide Preventie Centrum.

Kosten Het deelnemen aan een lotgenotengroep brengt geen kosten met zich mee.

Waar en wanneer? De bijeenkomsten van de lotgenotengroep vinden 1 keer in de twee weken op vrijdag van 9.30 tot 11.00 uur plaats in het Praktijkhuis van Ixta Noa (Willemskade 23, Leeuwarden). De bijeenkomsten hebben een reeks van 8 bijeenkomsten met dezelfde begeleiders. Na die 8 weken begint er een nieuwe reeks met mogelijk andere begeleiders. Als je na 8 bijeenkomsten nog verder wilt dan kan dat onder voorbehoud dat mensen die op een eventuele wachtlijst staan dan voorrang hebben. Bij voldoende belangstelling wordt er ook gekeken naar mogelijkheden om meerdere groepen te starten.

Meer weten?

Neem contact op met Rijk van Ervaring via het contactformulier op deze website of ga naar de website  www.suïcidepreventiecentrum.nl van de Lotgenoten Groep Suïcidale Gedachten voor contactgegevens en aanmelden. Je kunt ook mailen naar: lotgenoten@suicidepreventiecentrum.nl.